Jo, Anna Vilà

11143338_10207256271625817_2809899895133615964_n 3

 
(Granollers, 1970. Des de l’any 2000, visc a Barcelona.)
 
 
Vaig néixer a Granollers l’any 1970. Escric de forma més intensa des de finals dels noranta, arrel d’un fet personal dolorós. Des de llavors, de la ‘ferida’, d’aquesta i de les subsegüents, n’he fet boca, boques, per a continuar.
Des de fa un parell d’anys, sense deixar aquest ‘lloc ferit’ des del que dic i em dic, he incorporat a la meva poesia una ‘nova manera’: Un ús del llenguatge semblant a la pintura en l’Art Abstracte, fugint de l’obligació d’una ‘figuració’ o argument i d’una univocitat i unicitat en el sentit, per a donar compte de l’essència múltiple i no-lineal, no-contínua, de la realitat, interenllaçada al mode rizomàtic deleuzià. Intentant treure d’aquest llenguatge el llast que li ve pel seu ús quotidià, el pes que per ell duen les paraules, el que les banalitza i els treu allò diví, allò que les fa ‘revelar’. Mitjançant tècniques d’atzar i combinatòria (similars a les de la càbala, a les de l’I Ching o a les de la nova realitat probabilística i indeterminada sorgida arrel de la Física Quàntica) i també mitjançant la lliure associació o automatisme per a barrar, en el que puc, el llenguatge conscient pur i donar pas, o albirar en guspira llunyana, a aquell que ve de la part de més enllà, més endins i més defora –en últim terme, el mateix–, l’inconscient multi-veu, el llenguatge que es somnia i en la forma en la que es somnia, amb el que es delira el món, complet i en xarxa, alocal i atemporal. Juntament amb un intens treball de llengua i, inevitablement i en forma mistèrica, velada com en un espia, tacat tot encara per allò autobiogràfic. Per a l’emoció i l’associació creadora de qui ho rep (aquell que ‘sempre’ ha de completar una obra), sense els pesos d’una representació única ni un unívoc sentit, ni tan sols a voltes un sentit ni una representació. Per a la forma de la forma i per a l’experiència i el gaudi d’aquesta forma –al capdavall, la que fa el fons, els fons. Bevent del simbolisme (no en va aquest lloc meu a la xarxa duu per títol Splendide Hôtel, nom que surt al primer poema de les Il·luminacions de Rimbaud), intento donar pas a la postmodernitat rizomàtica i múltiple, interenllaçada, delirant i abstracta.
 
 
Tot això, el que vull fer amb la meva poesia ara, la meva ‘manera’ des de principis de 2014, potser queda més ben explicat aquí: https://splendidehotelannavila.wordpress.com/2015/11/10/em-desconnecto/

I, també, aquí: https://splendidehotelannavila.wordpress.com/2017/08/02/dir-es-desapareixer/
 
 
Al llarg d’aquests anys he obtingut diversos premis literaris, tant en poesia com en relat breu, he col·laborat en varies publicacions, en llibres juntament amb altres autors i en mitjans literaris (actualment, per exemple, participo regularment a la revista d’art i creació literària Tusitala, anteriorment ho havia fet a Mania, revista de Filosofia i creació) i formo part, des del seu inici, del col·lectiu Poetes Ferits, creat al voltant del pintor Jordi Pagès amb poetes com l’Enric Casasses, en David Caño, l’Esteve Plantada, en Guim Valls, l’Albert Forns, la Maria Antònia Massanet, la Núria Pujolàs, en Dam Rymdl, la Judith Black, en Santi Montagud i en Vincent Jus d’Ail, entre d’altres.
 
 

. Premis literaris:

– 1er Premi de Poesia als XXIII Premis GAT Literari amb el poemari Des del bosc.

– 1er premi de Poesia als XXXI Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter, Girona, amb el poemari Boscos.

– 1er Premi en Narració curta al XXIII Concurs Literari Nou Barris de la Xarxa de Biblioteques de Barcelona.

– 1er Premi en Conte o Narració curta al III Premi El Pont Blau, Associació Catalana a Hamburg.

– Segons premis i finalistes en diversos certàmens de contes que ara no recordo… del segle passat!

 
  

. Publicacions:

– LLibre: Almario de palabras, 1999, Ed. Save us, Antologia de diverses veus joves, selecció i edició a càrrec de Zulema Moret. Recitals i presentacions a la ciutat de Barcelona, anys 1999 i 2000.

– Mania, Revista de Filosofia, any 2000: el meu conte ‘La casa de las ovejas’ publicat a la seva secció de creació.

– Publicació al llibre Premis literaris de la Xarxa de Biblioteques de Barcelona, any 2009, del meu conte (primer premi al seu concurs literari i al del Pont Blau, Associació catalana a Hamburg) ‘Poetes, ocells paraules’.

– Publicació al volum de Premis literaris Jocs Florals Sarrià de Ter 2009 del meu poemari Boscos (guanyador d’aquest certamen, a part del de GAT Literari).

– Poetes Ferits, 2014, publicació en el llibre d’art del mateix nom juntament amb d’altres poetes arrel de la nostra col·laboració amb el pintor Jordi Pagès. Gira de recitals i exposicions durant 2014, 2015 i 2016 arreu de Catalunya, amb poetes com Enric Casasses, David Caño, Esteve Plantada, Guim Valls, Albert Forns, Dam Rymdl i Santi Montagud entre d’altres.

– Tusitala, revista literària i de creació artística. Publicació als números IV, V, VI i VII dedicats al Color, a la Forma, al So i la Matèria respectivament, al primer amb la prosa poètica ‘Color carne’, al segon amb tres dels meus poemes, ‘El teixit infinitesimal (haibun)’, ‘Animals del volum, l’esfera que menja’ i ‘L’espècie inconnexa’, al tercer amb el poema ‘Elogi de la pertorbació’ i al quart amb la prosa poètica titulada ‘Quanta!’. 2014, 15, 16, 17, participació en diversos recitals en les presentacions i festes literàries de la revista.

 
 

Facebook


Anuncis